Indbygningsspot

Indbygningsspots er en af de mest praktiske måder at oplyse et hjem. Som det ligger i navnet indbygget, så bliver spottet bygget ind i loftet, hvilket gør at spottet ikke tager nogen plads eller lofthøjde i rummet, som en pendel eller påbygget lys vil gøre. Indbygningsspots findes i med fast LED eller GU10 og i mange højder og størrelser. Alt det vil vi prøve at hjælpe dig igennem herunder, så du finder frem til det spot, der passer til dit hjem.

De mest populære indbygningsspot

Hvorfor vælge spots af kvalitet?

At vælge de rigtige indbygningsspots kan nogle gange opleves som en jungle. Der findes rigtigt mange producenter af indbygningsspots, som sælger LED spots til samme priser, men kvaliteten svinger ret markant. Læs med her, så kan du se hvad du skal kigge efter.

Fjedermontering
Når du kigger på spots med fjedermontering, så kan du se på flere af de ”dårlige” spots, at fjederen er meget blød. Her kan ofte tænkes det er fedt for en nem montering. Men efter kort tid bliver fjederen blødere, og du får derfor ikke spots, der holder ind til loftet. Og du vil derfor få luft mellem spots og loft.

Direkte i isolering
Det er efterhånden blevet en standard på indbygningsspots i Danmark, at de må monteres direkte i isolering. Men går du ud og køber spots i butikker, som selv har udviklet spots, og som ikke specialiserer sig i spots, så glemmer de at få godkendelser til dette. Flere steder skriver de ikke om du må eller ikke. Det plejer at være et godt advarselstegn på, at disse skal du undgå. Har de ikke godkendelse til installation direkte i isolering, så skal du til at købe og montere safebox. Det bliver hurtigt en dyr løsning, når timelønnen til elektrikeren er gjort op. Køb derfor de rigtige spots til at starte me

Hos Downlight anbefaler vi indbygningsspots fra Nordtronic, da de er blandt de mest specialiserede og innovative på markedet. Nordtronic er en stor grund til at Danmark er et af de lande der er længst foran, når der gælder indbygningsspots. Sammentidigt laver de spots på alle leder og kanter til skarpe priser.

GU10 spots eller fast LED spots

GU10 spots
GU10 spots er oftest de billigste indbygningsspots du kan vælge. Det er de som normalvis fordi at spottet leveres uden lyskilde. Men det kan være en WIN for dig. Så kan du nemlig selv vælge vælge pære du vil have i, og derfor bestemme hvilket lys det skal give.

Markedet for GU10 pærer er kæmpe stort, og du kan derfor vælge farvetemperatur, farvegengivelse og lumen. Gav ingen af de tre ord mening, så tryk her. Her forklarer vi hvad de tre ordre betyder, og hvordan du kommer frem til det rigtige lys.Går du op i smart home og ønsker det skal være så nemt som muligt at få dine spots på Philips Hue, Wiz, Smartthings eller andet smart hjem system, så er det super nemt med GU10 spots. Du køber blot en GU10 pærer fra det ønskede smart system og sætter i spottet. Og herefter kan du faktisk styre spottet via app og andet smarthome udstyr. Ønsker du købe Philips Hue GU10 pærer til dine spots, så klik her

Fast LED
Modsat GU10 spots, så kommer disse spots med en fast monteret lyskilde, som ofte ikke kan skiftes. Det betyder at pæren ikke kan skiftes, hvis den springer. Så her kan det være en god ide at holde øje med garantien, da flere brands tilbyder op til 5 års garanti på disse spots. Spots med fast LED kommer i alle mulige højder og bredder. Det er her disse type spots skiller sig ud fra GU10 som har en fast højde og størrelse, for at pæren kan være i spottet. Spots med fast LED kan ofte også være i andre vådrumszoner end GU10 indbygningsspots. Ønsker du at få dit spot med fast LED på Philips Hue eller anden smart styring, kan du købe en Zigbee Dimmer fra Nordtronic, som kobles på strømmen via en PL-dåse. Du kan også købe en lysdæmper, som kan styres simultant via smart home systemet.

Hvilken farve indbygningsspots skal jeg vælge?

Hvid
Den mest populære farve, når det kommer til indbygningsspots er hvid i mat lakering. Den hvide farve går ofte i et med loftet og du får derfor et meget stilet og afdæmpet spot. Grunden til at man ofte foretrækker mat kontra blank er, at den blanke farve kan give genskær i fronten. Det betyder at når du kigger op på dine indbygningsspots, så kan det ligne at spottet ikke er helt hvid, men har et skær af en anden farve. Vi hører ofte vores kunder refererer til et blåligt skær. Når du køber spots til udhæng eller andet, vil du opleve du kun kan få dem i blank. Det er på grund af den behandling man giver overfladen, så den ikke ruster.

Børstet aluminium
En anden populær farve er børstet aluminium. Det er farve som minder utrolig meget om den populære rustfri stål farve, som findes i mange interiør ting til hjemmet. Børstet aluminums farven er også en afdæmpet farve, men giver modsat hvid et bestemt look til rummet.

Sort
En af de farve som vinder lige så stille mere ind på markedet er sort. Den sorte farve giver en følelse af et stilet og eksklusivt spot. Denne farve købes faktisk oftest sammen med en smart home pære. Men den kan selvfølgelig bruges sammen med alle slags lyskilder.

Hvilket downlightkabel skal jeg købe?

Når køber kabel til indbygningsspots er der få simple, dog vigtige, regler for en sikker, lovlig og hurtig installation. I daglig tale kalder vi installationskabel til downlights for downlightkabel.

Kablet du køber skal være 90 grader varmebestandigt. Før i tiden med halogen-pærer der brugte markant flere watt, så skulle kablet kunne holde til noget mere varme, men med de nye LED spots, er det ikke en nødvendighed, og derfor er reglen nu 90 grader.
Kablet skal også være med 3 ledere, til nul, fasen og jord. Du kan derfor ikke købet købe et 2 leder kabel som til en lampe fra et lampeudtag. Grunden til dette er at indbygningsspots er en fast installation og skjult og derfor forventes det at jorden føres med ud til alle spots.

Det sidste du skal vide før du køber kabel er at tværsnittet skal være på minimum 1,5 mm. Sådan er regulativerne, når du skal montere spots med 230V.

Husk at installationen skal foregå af en autoriseret elektriker. Men køber du materialerne på forhånd, så husk at købe kabel ud fra disse regler. Ellers kan du opleve at elektrikerne afviser at montere spotsene.